Skip to main content

Juriu BATRA 2023

MICHAL COHEN

Michál Cohen este director și co-fondator al Walters & Cohen Architects, un cabinet premiat din Londra, cu un portofoliu de proiecte educaționale, culturale, de agrement și rezidențiale. Michál crede în puterea unui proces de proiectare colaborativ pentru a crea clădiri și spații care sunt iubite și bine folosite de comunitățile lor.

Lui Michál îi place să contribuie la discuția mai largă despre arhitectură în calitate de membru al juriilor de concurs, vorbitor de conferință, specialist de arhitectură, lector și examinator universitar. Este membră a mai multor comisii de evaluare a designului și este unul dintre asociații Consiliului de proiectare. În 2020, a fost numită profesor onorific de arhitectură la Universitatea din Nottingham.

Arjan Dingste

Arjan Dingste este director și arhitect senior la UNStudio, unde lucrează de peste 20 de ani. A contribuit în mod semnificativ la unele dintre cele mai emblematice proiecte ale UNStudio, cum ar fi Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, terminalul central de transport public din Arnhem, din Țările de Jos, și designul arhitectural pentru rețeaua de metrou din Doha, Qatar, precum și la proiecte cheie în design rezidențial de înaltă calitate și design interior. Este implicat și pasionat de proiecte vizionare și cu funcțiuni mixte, cum ar fi sediul Booking.com, care este în prezent în construcție. În proiectele UNStudio, Arjan Dingste este responsabil pentru aspectele estetice, tehnice și manageriale, de la începutul proiectării până la sfârșitul fazelor de construcție. El organizează echipele de proiect, definește strategii și proiectează input. Are un contact intens cu clienții și consilierii firmei și gestionează relațiile externe în echilibru cu coordonarea internă a proiectelor.

Arjan Dingste este absolvent de studii postuniversitare în domeniul proiectării arhitecturale asistate de calculator la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveția. Diploma de arhitectură a obținut-o la Universitatea de Tehnologie Delft, din Olanda, iar cea de ingineria construcțiilor, la Universitatea de Științe Aplicate Hanze, Groningen, Țările de Jos.

Daniel Fugenschuh

”Calitatea mediului construit este un factor esențial pentru creșterea calității vieții oamenilor și pentru implementarea unei "tranziții verzi" corecte”, consideră Daniel Fügenschuh. 

Biroul său din Innsbruck, înființat la Londra în anul 2000, se concentrează pe o gamă largă de tipologii funcționale. Aceasta include proiecte rezidențiale, comerțul, birourile, educația, arhitectură peisagistică, precum și proiecte speciale, cum ar fi un sediu pentru agențiile ONU pentru zona Balcani. În ultimii ani, focusul său profesional este pe dezvoltarea de soluții arhitecturale de înaltă calitate pentru reutilizarea și refuncționalizarea fondului construit existent. Daniel Fügenschuh este președintele Camerei Austriece a Arhitecților și Consultanților de Inginerie Autorizați (BKZT) și membru al Comitetului Executiv al Consiliului Arhitecților din Europa (ACE). Membru al comitetului austriac pentru Baukultur, el este inițiatorul proiectului Arch-E, care este coordonat de BKZT și implementat, în prezent, cu parteneri formali și informali din toată Europa. De asemenea, Daniel Fügenschuh a fost membru în numeroase jurii de arhitectură la nivel național și internațional.

Vladimir Arsene

Președinte și director de design al Westfourth, Vladimir Arsene practică arhitectura de mai bine de 28 de ani. De la înființarea Westfourth în 1991, el a condus firma într-o gamă variată de proiecte comerciale, academice, rezidențiale și culturale. 

Vladimir Arsene a primit numeroase premii, inclusiv două de la Institutul American de Arhitecți. Lucrările sale au fost publicate în SUA, Europa și Asia și expuse la New York, Los Angeles, Seul, Frankfurt, Madrid și București. Vladimir Arsene este membru al Institutului American al Arhitecților, al Uniunii Arhitecților din România și membru fondator al Ordinului Arhitecților din România.

Dévényi Sándor

Dévényi Sándor este arhitect maghiar, laureat al premiilor Kossuth și Ybl Miklós, căruia i s-a decernat și premiul Artistul Națiunii (Ungaria), membru plin al Academiei Maghiare de Artă și membru fondator al Asociației Kós Károly.

Născut la Pecs, el a fost o figură majoră a arhitecturii locale încă din anii 1980. Opera sa creează o punte peste timp și spațiu. Este personalitate cheie a arhitecturii organice, astfel, proiectele sale se adaptează mediului înconjurător din punct de vedere al spațiului, timpului și istoriei. 

În timp ce proiecta în mare parte intervenții la scară mică și proiecte de patrimoniu, Devenyi a reușit să dezvolte un stil personal distinct, bazat pe conexiunile sale cu fabrica locală de ceramică Zsolnay, elemente ale arhitecturii tradiționale Pecs și metode de lucru ale mișcării organice si realizează astfel multiple repere arhitecturale în acest oraș cu intervenții organice personalizate.  Cea mai cunoscută lucrare a sa este regenerarea pieței Gellert din Budapesta, împreună cu o nouă fântână.

Marcel Smets

Marcel SMETS a studiat arhitectură, inginerie (Universitatea din Gent, 1970) și design urban (Universitatea Tehnică Delft, 1974). A obținut un doctorat la Universitatea din Leuven (1976), unde a fost numit la catedra de Urbanism în 1978. A fost activ în teorie și istorie cu monografii despre Huib Hoste, Charles Buls, orașele grădină belgiene și reconstrucția Belgiei după 1914. A publicat în continuare în Archis, Topos, Lotus, Quaderns, Casabella. În 2010 / 2016 a fost co-autor împreună cu K. Shannon al volumului de referință Landscape of Contemporary Infrastructure.

Smets a fost membru fondator al ILAUD (Urbino, 1978), profesor invitat la Universitatea din Salonic (1987) și critic de design la Universitatea Harvard GSD (2002, 2003, 2004). A fost membru al comitetului științific pentru EUROPAN (1995-2004) și președinte al Institut pour la Ville en Mouvement (2007-2015).

De-a lungul carierei sale de urbanist, Smets a fost implicat în proiecte de conversie a zonelor industriale abandonate și a infrastructurilor uzate: din 1989 până în 2001, în cadrul grupului de cercetare bazat pe design Projectteam Stadsontwerp pe care l-a fondat, din 2002, ca și consultant în diverse birouri, iar din 2015, în calitate de consilier și partener în ORG Urbanism.

În iunie 2005, Smets a fost numit arhitect șef pentru Regiunea Flamandă, un mandat de cinci ani, în care a condus numeroase comisii publice de proiectare. În 2009, Smets a devenit membru al Academiei Regale a Belgiei, Secția de Arte. În 2014, i s-a acordat Premiul Fundației MO-RO și a primit Matexi Legacy Award în 2016. Recent a publicat Foundations of Urban Design.

Juriu Secțiunea Fotografie de arhitectură

Angela Kallo

conf. univ. dr. Kalló Angéla Timpul digeră. În pântecele lui se fragmentează Totul. Iese la iveală energia, puterea. O mână invizibilă mișcă limbile ceasornicului. Înainte. Sau înapoi. Și se oprește. Timpul. Se odihnește nițel. A crea este posibil numai atunci, dacă într-un anumit moment, într-un anumit loc suntem disponibili să receptăm, să înțelegem şi să transmitem cu dăruire şi fără constrângeri ceea ce ne oferă acel moment şi acel loc. Kalló Angéla

Dorel Găină

Iubesc enorm de mule lucruri. Printre ele, şi întru egal, se găseşte, firesc, şi iubirea pentru arhitectură, în toate declinările şi extensiile ei. În clasa a XI-a chiar m-am pregăiit un an ca să dau admitere la arhitectură. Apoi am aflat de design pe care-l practicam ca şi copil şi adolescent fără să ştiu că există. Aşa am ajus designer. Dar pasiunea şi iubirea pentru fotografie este totuşi cea mai copleşitoare şi confiscantă. Aşa am ajuns din clasa a X-a să întru trăiesc, să întru exist, să întru respir şi să întru şoptesc şi visez copleşit de fotografie.

Ca fotograf iubesc şi practic toate genurile de fotografie de la fotografia genuină la disoluţia ei în artele vizuale şi în poezie.

G+O, alias/aka Găină Dorel

Vlad Eftenie

Lector dr. arhitect Vlad Eftenie este lector în cadrul departamentului Sinteza de Proiectare al UAUIM, titular al cursului “Fotografia, instrument de studiu și cunoaștere în arhitectură”. Este autor de articole și expoziții de fotografie urbană și de arhitectură, dar și autor al cărții “Codul Fotografiei”.

Juriu Sectiunea “Poezia cu/despre Arhitectură”

Gabriel Bota

Scriitor clujean (poet, eseist, prozator), Gabriel Bota este directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Este și inițiatorul proiectului Read&Ride, dar și a altor manifestări de încurajare a lecturii. Printre scrierile sale: Motanul s-a sinucis, Pink Freud și Nu mă numesc Eu!

Monica Columban

Absolventă a Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai”, promoția 1986, Monica Columban este profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Emil Racoviță”, din Cluj-Napoca. Are un master în studii literare românești și a publicat numeroase cărți de didactică a disciplinei. A făcut din literatură nu doar o pasiune, ci și o profesie, iar din literatura română – o profesiune de credință.

Remus Octavian Campean

Remus Octavian Câmpean (semnează cu acronimul ROC), de profesie matematician, este poet și prozator. A debutat în 2001 cu volumul de poezii Stări și Călătorii, iar ca prozator, în anul 2018 cu romanul Abandon.