EXPOZIȚIA 10 ani de batra. Retrospectivă
Expoziția ”10 ani de BATRA. Retrospectivă” celebrează istoria Bienalei de Arhitectură Transilvania printr-un colaj al edițiilor 2013, 2015, 2017, 2019 și 2021, ce ilustrează tema, juriul și câștigătorii fiecărei ediții a concursului Bienalei. În 2013, evenimentelor de tip Anuale organizate, încă din 2007, de Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania, li s-au alăturat și filialele partenere: OAR Bihor, OAR Nord-Vest, OAR Satu-Mare și OAR Alba, iar astfel a luat naștere BATRA, eveniment desfășurat o dată la doi ani, ajuns, anul acesta, la cea de-a VI-a ediție.
Expoziția ”10 ani de BATRA. Retrospectivă” este găzduită de Instalația 10X10 a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca (spațiul expozițional cunoscut sub numele de ”Tunel”), până în data de 15 octombrie.
EXPOZIȚIA Noi. Arhitecții
Expoziția ”Noi. Arhitecții” este o manifestare vizuală care își propune să explice, nu doar să informeze, să apropie, nu doar să familiarizeze, publicul larg cu ceea ce înseamnă meseria de arhitect și să îi dezvăluie mici secrete.
Expoziția ”Noi. Arhitecții” va putea fi vizitată și analizată în detaliu, în cadrul instalației 10x10 a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca (spațiul expozițional cunoscut sub numele de ”Tunel”), între 16 și 31 octombrie.
EXPOZIȚIA BATRA 2023
Bienala de Arhitectură Transilvania debutează, așa cum și-a obișnuit publicul, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, cu vernisajul Expoziției BATRA 2023, care cuprinde toate lucrările înscrise, în această ediție de concurs, la cele 11 secțiuni principale:
- Arhitectura locuinței individuale
- Arhitectura locuințelor colective
- Arhitectura dotărilor administrative, de servicii și producție
- Arhitectura dotărilor socio-culturale
- Arhitectura patrimoniului cultural
- Arhitectura spațiului rural
- Arhitectura spațiului public
- Arhitectura spațiului interior
- Microarhitectură / Arhitectura temporară / Scenografie
- Design de obiect
- Proiecte culturale / Inițiative / Experimente
În paralel, Expoziția BATRA 2023 debutează și în alte 4 orașe din țară: la Oradea, în Piața Unirii, la Baia Mare, în Piața Cetății, la Satu Mare, în centrul vechi, iar la Alba Iulia, în Piața Cetății.
Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) reunește, o dată la doi ani, cele mai bune lucrări de arhitectură, design și intervenții urbane realizate de colegii arhitecți din cele cinci filiale partenere: OAR Transilvania, OAR Bihor, OAR Satu-Mare, OAR Nord-Vest, OAR Alba.
Scopul expoziţiei-concurs este de a reflecta cât mai corect activitatea membrilor filialelor participante, de a promova cele mai reușite exemple de practică profesională și de a forma o atitudine față de arhitectura recentă.
Expoziția BATRA 2023 va putea fi văzută în toate cele 5 orașe (Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia) între 20 octombrie și 20 noiembrie 2023.
EXPOZIȚIA Concurs de Diplome BATRA 2023
În paralel cu Expoziția BATRA 2023, în 20 octombrie, la ora 19.00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, va fi vernisată și Expoziția Concurs de Diplome. Ea reunește toate proiectele de diplomă înscrise în concurs de absolvenți ai facultăților de arhitectură, lucrări ce au fost susținute în ultimii doi ani. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca și Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea, este o oportunitate pentru absolvenții 2021-2023 care își vor putea susține lucrările în fața juriului și a publicului, având astfel un dialog și prim contact cu potenţiali clienți, angajatori, colaboratori. Nominalizările și premiile sunt acordate de către un juriu format din arhitecți membri OAR și profesori din cadrul facultăților partenere.
Expoziția BATRA 2023 va putea fi văzută în toate cele 5 orașe (Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia) între 20 octombrie și 20 noiembrie 2023.
EXPOZIȚIA Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură
Clujul va fi gazda celei de-a treia ediții a Galei Bienalelor de Arhitectură, eveniment de o anvergură deosebită, care își propune să găzduiască un număr cât mai mare dintre Bienalele și Anualele de arhitectură organizate în România în perioada 2022-2023.
Vernisajul expoziției Galei va avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în 20 octombrie, la ora 18.00. Expoziția poate fi vizitată apoi, în centrul orașului, până în 20 noiembrie.
Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură reunește lucrările a 9 anuale și bienale de arhitectură din România:
- Anuală de arhitectură "Casa mica - Casa Cuib" 2023
- Regionala de Arhitectură Moldova - RAM 2022
- Anuala de Arhitectură OM 2022
- Anuala de Arhitectură București 2022
- Bienala Timișoreană de Arhitectură BETA 2022
- Bienala de Arhitectură [arhitectura.6] 2022
- Anuala de Arhitectură Nord Vest 2023
- Bienala Dobrogeană de Arhitectură ba_da 20_21
- Bienala Națională de Arhitectură 2023
Tot parte a Galei Bienalelor și Anualelor de Arhitectură, pe 27 octombrie, de la ora 11.00, la Oberjin, va avea loc o masa rotundă cu invitați ai Ordinelor Arhitecților din toată țara, precedată de o conferință de presă, având ca temă impactul evenimentelor de tip bienală și anuală în calitatea mediul construit și în relația cu administrațiile locale.
EXPOZIȚIA SHiLA / Sacred Spaces
Vă invităm la vernisajul expoziției SHiLA 2023 / SACRED SPACES, a artiștilor Sergiu Cătană, Lena Ciobanu, Kopacz Kund, Anna Mathe, Anke Mellin, Marius Miclăuș, Marius Vasile, Miki Velciov, Eliza Yokina și Eszter Sipos, curatoriată de Cristian Frias, joi, 19 octombrie 2023, de la ora 19.00, la mushuROI, Cluj-Napoca.
SHiLA (Sky Hill Land Art) este un program internațional de land art și rezidențe multidisciplinare, în care echipe de artiști, arhitecți și muzicieni, împreună cu studenți și tineri profesioniști, sunt invitați să efectueze o serie de intervenții în Rezervația Cheile Nerei Beușnița, folosind doar materiale găsite în situ, pe o temă stabilită. Programul își propune să exploreze relația dintre arhitectură, artă și muzică, să stimuleze dezbaterea asupra rolului artelor vizuale în natură și să propună noi mijloace de a depăși barierele interdisciplinare.
Ediția din acest an a avut drept punct de pornire dubla interpretare JUNGIANĂ a SPAȚIULUI SACRU, atât ca TEMENOS, cât și ca CERC MAGIC. TEMENOS poartă sensul grec de spațiu închis, protejat, care pentru Jung descrie atât un spațiu personal, cât și starea de intimitate care înconjoară o relație analitică. Pe de altă parte, Jung vede CERCUL MAGIC ca pe un simbol protector în obiectificarea imaginilor inconștiente. Aceste două abordări, împreună, constituie în psihologia jungiană noțiunea de teren sigur pe care se poate accesa inconștientul și se poate trăi transformarea interioară. Mai departe de viziunea lui Jung, artiștii au explorat conceptul lui G. I. Gurdjieff despre SACRU ca spațiu simbolic și formal pentru trezirea Spiritului Adormit.
Expoziția SHiLA 2023 / SACRED SPACES este gândită în jurul ideii de reconstituire a decalajului dintre un eveniment și reprezentarea sa, precum și a diverselor scale ale experiențelor sacre, de la intim la colectiv, evidențiind tensiunile dintre tărâmurile antropice și cele naturale.
Expoziția este deschisă de Luni până Sâmbătă, în intervalul orar 16.00-19.00.
Finisajul și lansarea catalogului rezidenței artistice vor avea loc în 5 noiembrie 2023, de la ora 11.00.
____________________
Curator / Cristian Frias
Artiști / Sergiu Cătană, Lena Ciobanu, Kopacz Kund, Anna Mathe, Anke Mellin, Marius Miclăuș, Marius Vasile, Miki Velciov, Eliza Yokina, Eszter Sipos
Asistenți / Bianca Ichim, Andreea Nistor
Coordonator proiect / Marius Miclăuș
Identitate vizuală / Irina Giuglea
Fotografii / Marius Vasile și artiștii
Consilieri comunicare / Germina Ion, Marius Stan
Asistent proiect / Maria Poruțiu
Photo credit / Marius Vasile
EXPOZIȚIA Râul Someș
Proiectul Râul Someș este un exemplu contemporan de regenerare și renaturalizare a râului, care își propune să interconecteze diversele comunitățile care locuiesc în orașul Cluj-Napoca, precum și să reintegreze speciile locale de floră și faună care au fost îndepărtate de habitatul lor natural, de pe malurile râului. Acesta include o intervenție extinsă în forma unor spații publice, piețe, parcuri, poduri și spații verzi, de-a lungul a 15 km ai râului Someș în traseul prin oraș. În prezent se află în proces de construcție, cu finalizarea programată la sfârșitul lui 2023.
Expoziția va putea fi vizionată în cadrul BATRA 2023, între 19 octombrie și 5 noiembrie, de marți până sâmbătă, între orele 16.00 și 19.00, la mushuROI, în Piața 1 Mai, nr. 7, Cluj-Napoca.
PROIECT:
Echipă principală - PRÁCTICA (Jaime Daroca, José Mayoral și José Ramón Sierra)
Arhitectură locală - Planwerk Inginerie - AquaProciv Inginerie de pod - Costin și Vlad Birou De Proiectare Inginerie electrică - EuroBB Energy Arhitectură peisagistică - Landlab Planificare urbană - Plan A Urban Design & Wolfhouse Productions
Executant Zonă de construcție 1 - ACI Cluj, Socot & SimacekExecutant
Executant Zonă de construcție 2 - Nordconforest
Managementul proiectului - Baseli Drum Consult
Autoritatea contractantă - Municipiul Cluj-Napoca
EXPOZIȚIE
Echipă principală - PRÁCTICA (Jaime Daroca, José Mayoral și José Ramón Sierra)
Colaboratori - Camelia Sisak, Costan Svinți
Machetă - Métrica Mínima
Producție video - Pedro Arnanz
Organizator - OAR Transilvania
Mai multe informații:
Instagram @studiopractica
Website www.studiopractica.com
Email