Juriu BATRA 2025

AGLAÉE DEGROS
Aglaée Degros, expertă în urbanism și spații publice, ne onorează cu prezența sa la Bienala de Arhitectură Transilvania.
Aglaée este profesoară și conduce Institutul de Urbanism al Universității Tehnice din Graz (TU Graz), iar în paralel este cercetător asociat la Universitatea Liberă din Bruxelles. În 2001, a fondat, împreună cu partenerul său, biroul Artgineering – un studio care promovează o etică orientată spre valori umane și responsabilitate socială.
De-a lungul timpului, a predat în universități de top din Europa și SUA: TU Delft, Politecnico di Milano, Harvard GSD și multe altele. A scris și co-scris mai multe cărți despre cum putem face orașele mai prietenoase, mai echitabile și mai vii.
Din 2021, este una dintre cele patru experte din echipa Bouwmeester – un grup de specialiști care ghidează marile proiecte urbane din Flandra, cum ar fi inelul orașului Anvers sau zona aeroportului Bruxelles-Zaventem.

NAGY CSABA
Csaba Nagy, un nume de referință în arhitectura contemporană din Ungaria, este noul președinte al Asociației Arhitecților Maghiari.
Csaba a absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Budapesta în 1986, iar apoi și-a continuat studiile la Master School din cadrul Academiei de Arte Frumoase din Viena.
În 1989, a co-fondat biroul Archikon Architects, devenit rapid un reper în arhitectura maghiară. Proiectele realizate de Archikon se remarcă printr-o abordare sensibilă și inovatoare a patrimoniului construit, transformând clădirile existente printr-un echilibru subtil între conservare și actualizare creativă.
De-a lungul carierei, biroul a fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale, între care se numără BIG SEE Award, Architizer A+Award, iar grădinița Vizafogó a fost inclusă pe lista scurtă a prestigiosului Premiu European pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe (EUMiesAward), ediția 2022.
Din 2024, Csaba Nagy conduce Asociația Arhitecților Maghiari – o recunoaștere firească a parcursului său profesional remarcabil.

RADU TEACĂ
Radu Teacă, unul dintre cei mai apreciați arhitecți români contemporani, este profesor universitar, autor premiat și fondator al biroului Artline.
În calitatea sa de profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Radu Teacă a inspirat generații de studenți să gândească arhitectura ca pe un limbaj personal, dar cu impact public.
Este autorul unora dintre cele mai cunoscute proiecte de arhitectură contemporană din România – de la clădiri de locuințe și birouri, până la spații expoziționale, interioare și pavilioane naționale.
Proiectele sale au fost recunoscute în repetate rânduri la Bienalele de Arhitectură, Anualele din București și competiții internaționale, iar lucrările sale au fost publicate în reviste de prestigiu și expuse în țară și în străinătate.
Creează cu grijă pentru detalii, pasiune pentru material și un simț clar al spațiului bine gândit.

OMNIYA ABDEL BARR
Omniya Abdel Barr, arhitectă specializată în conservare, este istoric de artă și una dintre vocile puternice care militează pentru protejarea patrimoniului din Cairo și din lumea arabă.
Omniya are un doctorat în istoria arhitecturii islamice și peste 20 de ani de experiență în proiecte internaționale dedicate documentării, restaurării și salvării monumentelor istorice. Este cercetătoare la Victoria & Albert Museum din Londra, unde lucrează la digitizarea unei colecții importante de arhitectură islamică.
A fost co-curatoare a primei Bienale de Artă Islamică din Arabia Saudită, iar în Egipt a fondat inițiativa „Save Cairo”, prin care protejează și promovează patrimoniul arhitectural al orașului istoric. A reușit, printre altele, să aducă în Constituția Egiptului un articol dedicat protejării arhitecturii moderne din secolele XIX-XX.
A scris, a restaurat, a dus expoziții în întreaga lume și continuă să se implice cu pasiune în cercetare, activism și arhitectură.

ALEJANDRO MUÑOZ MIRANDA
Alejandro Muñoz Miranda este arhitect, profesor și autor premiat din Spania.
Alejandro și-a obținut doctoratul la Facultatea de Arhitectură din Granada, iar una dintre etapele definitorii din cariera sa a fost cercetarea desfășurată la Columbia University, sub coordonarea reputatului profesor Kenneth Frampton. Teza sa – „Using technique in architectural conception: towards a tectonic ethic” – exprimă interesul profund pentru o arhitectură în care tehnica este integrată într-o viziune etică.
Este profesor de Proiectare Arhitecturală la Universitatea din Granada și a fost timp de aproape un deceniu implicat în conducerea instituției, atât în relațiile internaționale, cât și în zona culturală și de relație cu studenții.
Lucrările sale au fost expuse în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția și în numeroase expoziții internaționale dedicate tinerilor arhitecți spanioli. A fost finalist la competiții precum FAD Awards, Dezeen Awards, BigMat, ArchDaily Awards, iar în 2024 a primit Premiul de Arhitectură al Andaluziei pentru „Construcție și Inovație”. A publicat în reviste de top din lumea arhitecturii – Arquitectura Viva, Domus, Detail, Bauwelt, 2G și altele – și a semnat volumul „The Space Between Earth and Sky”, o reflecție poetică asupra rolului arhitecturii în lumea contemporană.
Juriu Secțiunea Fotografie de arhitectură

Angela Kallo
Timpul digeră. În pântecele lui se fragmentează Totul. Iese la iveală energia, puterea. O mână invizibilă mișcă limbile ceasornicului. Înainte. Sau înapoi. Și se oprește. Timpul. Se odihnește nițel. A crea este posibil numai atunci, dacă într-un anumit moment, într-un anumit loc suntem disponibili să receptăm, să înțelegem şi să transmitem cu dăruire şi fără constrângeri ceea ce ne oferă acel moment şi acel loc.

Dorel Găină
Iubesc enorm de multe lucruri. Printre ele, şi întru egal, se găseşte, firesc, şi iubirea pentru arhitectură, în toate declinările şi extensiile ei. În clasa a XI-a chiar m-am pregătit un an ca să dau admitere la arhitectură. Apoi am aflat de design pe care-l practicam ca şi copil şi adolescent fără să ştiu că există. Aşa am ajus designer. Dar pasiunea şi iubirea pentru fotografie este totuşi cea mai copleşitoare şi confiscantă. Aşa am ajuns din clasa a X-a să întru trăiesc, să întru exist, să întru respir şi să întru şoptesc şi visez copleşit de fotografie.
Ca fotograf iubesc şi practic toate genurile de fotografie de la fotografia genuină la disoluţia ei în artele vizuale şi în poezie.
G+O, alias/aka Găină Dorel

Szentes Zágon
Szentes Zágon este artist, fotograf și grafician publicitar originar din Miercurea Ciuc, stabilit de mulți ani la Cluj. Lucrările sale – fie că vorbim despre pictură sau fotografie – au fost prezentate în numeroase expoziții personale și de grup.
Un detaliu fascinant al operei sale este contrastul dintre cele două medii: în timp ce fotografiile sunt predominant alb-negru sau monocrome, concentrate pe formă și jocuri de contrast, picturile dezvăluie un univers complet diferit – exploziv colorat, încărcat de creaturi bizare, peisaje spațiale și vase fantastice, într-un stil profund personal, ușor recognoscibil.
Juriu Sectiunea Versuri despre arhitectura si locuire

Gabriel Bota
Scriitor clujean (poet, eseist, prozator), Gabriel Bota este directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Este și inițiatorul proiectului Read&Ride, dar și a altor manifestări de încurajare a lecturii. Printre scrierile sale: Motanul s-a sinucis, Pink Freud și Nu mă numesc Eu!

Monica Columban
Absolventă a Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai”, promoția 1986, Monica Columban este profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Emil Racoviță”, din Cluj-Napoca. Are un master în studii literare românești și a publicat numeroase cărți de didactică a disciplinei. A făcut din literatură nu doar o pasiune, ci și o profesie, iar din literatura română – o profesiune de credință.

Remus Octavian Campean
Remus Octavian Câmpean (semnează cu acronimul ROC), de profesie matematician, este poet și prozator. A debutat în 2001 cu volumul de poezii Stări și Călătorii, iar ca prozator, în anul 2018 cu romanul Abandon.