PREMIERĂ: GALA BIENALELOR ŞI ANUALELOR DE ARHITECTURĂ

 

În această perioadă, Cluj-Napoca va fi gazda Galei Bienalelor de Arhitectură, eveniment de o anvergură deosebită, organizat ÎN PREMIERĂ de ehipa BATRA și care își propune să găzduiască un număr cât mai mare dintre Bienalele și Anualele de arhitectură organizate în România în perioada 2018-2019. Curatorii și președinții de filiale vor dezbate, în cadrul unei mese rotunde, provocările cu care se confruntă arhitecții privind modelarea peisajului construit contemporan. 

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 8 Noiembrie, de la ora 17:30 la Iulius Mall

str. Al.Vaida Voievod 53B.

 

Vineri, 22 Noiembrie, ora 15:00 la Casino, Centru de Cultură Urbană, Parcul Central Simion Bărnuțiu va avea loc DEZBATEREA LA MASA ROTUNDĂ şi va fi precedată de o CONFERINȚĂ DE PRESĂ, de la ora 14.00, la care vor lua parte toți cei implicați în dezbatere.

 

Masa rotundă, gândită să însoțească Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură din România, eveniment organizat ÎN PREMIERĂ în România la BATRA2019, va avea subiectul ”Viitorul/Acum”, adică exact tema Bienalei Transilvania din acest an.

 

În cadrul acestei mese rotunde, se vor dezbate provocările cu care se confruntă arhitecții, dar și autoritățile în încercarea de a modela deopotrivă estetic și funcțional peisajul construit contemporan. 

 

Întrebările la care se va încearca identificarea unor răspunsuri sunt sintetizate de Daniela Maier, curatorul BATRA 2019:

 

  •       Care vor fi valorile generațiilor viitoare crescute în noile cartiere? Oameni, arhitecți, administrație, specialiști, contemporani, sociologi, istorici, dezvoltatori... ne imaginăm și ne asumăm aceste valori, acest viitor? 

 

  •       Conturăm și definim spații și volume, ne asumăm coerența lor funcțională, impactul lor în acest moment în oraș. Dar suntem oare în măsură să cuantificăm eficiența, valoarea estetică sau puterea lor de a defini comunități în viitor? 

 

  •       Viteza cu care locuitorii orașelor se adaptează evoluției tehnologice depășește cu mult flexibilitatea funcțională pe care suntem învățați să o oferim clădirilor pe care le proiectăm.  Suntem oare în măsură să concepem teme și proiecte care, materializate, să ne definească și să fie utile peste zeci de ani?”

 

Vor participa: președinții filialelor de arhitectură organizatoare ale BATRA 2019, alături de primarii celor mai mari orașe din arealul acestor filiale, în frunte cu primarul orașului gazdă, Emil Boc, curatori ai Bienalelor și Anualelor prezente, reprezentanți ai presei și ai societății civile.

 

După masa rotundă, participanții sunt invitați să continue discuțiile la un cocktail.

© 2019 Batra