Expoziția- concurs Premiile BATRA 2021 la această ediție a avut loc simultan în orașele filialelor partenere în perioada sâmbătă, 16 -30 octombrie:
Secțiunea înglobează locuințe individuale care se disting prin calitatea spațiilor de locuit și relațiilor cu spațiul în care sunt realizate. Se vor aprecia de asemenea soluții sustenabile, materiale și detalii prezentate în context.
Secțiunea înglobează locuințe colective care promovează spații comunitare inovative, coerență compozițională și etică profesională.
Secțiunea urmărește promovarea dotărilor specifice comunității, anume: comerț, administrație, sănătate, cultură și culte, educație, sport, servicii și producție, urmărind acele intervenții care aduc un plus valoare spațiului construit.
Se dorește aducerea în valoare a intervențiilor de design urban, a amenajărilor permanente ale spațiilor publice și a intervențiilor de peisagistică de orice dimensiune.
În cadrul ediției actuale a Bienalei de Arhitectură Transilvania dorim să acordăm o atenție deosebită proiectelor de conservare, reabilitare, conversie și restaurare a patrimoniului construit existent.
Aceasta secțiune a premiilor BATRA propune să aducă în atenția publicului larg și a publicului de specialitate realizările arhitecturale din ultimii doi ani în mediul rural. Pentru această categorie se pot înscrie proiecte care adăpostesc o serie largă de funcțiuni, de la locuire, servicii la administrație publică, cultură și culte. Se va evidenția specificul local și modul de intervenție
Se dorește promovarea ambianței spațiului interior, a spațiului dedicat spectacolului atât prin intervenții permanente cât și cu caracter efemer.
Prin această secțiune vor fi puse în valoare intervenții de mici dimensiuni (sub 100 mp) cu impact semnificativ în mediul în care intervin. Încurajăm inițiative cât mai variate pornind de la amenajări temporare ale spațiilor publice și private, la pavilioane.
Secțiunea este deschisă atât arhitecților din filialele partenere BATRA cat și colaboratorilor acestora designeri sau producători. Obiectul trebuie sa fie însoțit în acest caz de recomandarea unui arhitect din filialele partenere care l-a folosit în lucrările sale sau l-a apreciat.
Această secțiune urmărește să ofere o platformă pentru proiectele, inițiativele și experimentele culturale care construiesc punți între domenii și oameni. Această secțiune este deschisă atât pentru arhitectura construită, pentru arhitectura scrisă cât și pentru arhitectura trăită prin intervenții ce unesc oameni, spaţiu şi comunităţi.
Invităm arhitecți și jurnaliști să se înscrie sau să trimită nominalizări de articole dedicate publicului larg care promovează calitatea în arhitectură, anchete, reportaje sau interviuri cu și despre arhitecți, administrații, comunități, analize obiective despre situația actuala în domeniul arhitecturii,construcțiilor,urbanismului și amenajărilor de interior. Articolul va avea maxim 5000 de caractere și va fi trimis însoțit de traducerea în limba engleza.
Invităm arhitecți și fotografi profesioniști sau amatori să se înscrie cu fotografii de arhitectura. A se înțelege prin fotografii de arhitectura, acele fotografii care redau arhitectură pusă în operă, dedicate publicului larg, care promovează calitatea în arhitectură, arhitecți, administrații sau comunități care au reușit să redefinească spații urbane sau rurale, publice sau private.
Această secțiune e dedicată acelei povești în care, relația arhitect- client, arhitect- constructor, arhitect- meșter, este una de invidiat în breaslă, și este relația la care toți ar trebui sa aspiram. Propunerea se va face la recomandarea unui arhitect membru într-una din filialele partenere ce are lucrarea respectivă înscrisă la BATRA 2021. Textul va fi transmis atât în limba română cât și în limba engleză.
Povestea unei colaborări prin implicarea unui artist (reprezentant din orice alt domeniu al artelor) în procesul de design, amenajare sau concept al unei intervenții de arhitectura. Ne dorim să evidențiem necesitatea acestui tip de colaborare și comunicare. În această secțiune invitam arhitecții care doresc sa împărtășească aceasta experiență pe care o râvnim cu toții. Acest text trebuie să vină din partea unui arhitect membru într-una din filialele partenere ce are lucrarea respectivă înscrisă la BATRA 2021. Textul va fi transmis atât în limba română cât și în limba engleză.
Arhitectura se regăsește peste tot, chiar și în cele mai neașteptate locuri. Versurile sunt o formă de artă scrisă care pot reda esența unor spații prin cuvinte, deseori mai bine decât orice altă formă de artă scrisă. Invităm la aceasta secțiune, a se înscrie poezii cu și despre spații, arhitectură, și relația dintre om și experiența explorării acestui mediu. Textul va fi transmis atât în limba română cât și în limba engleză.
care au expus într-un mod susținut și constructiv necesități reale ale comunității legate de spațiul public, de noi programe de arhitectură, de spații incluzive, etc. Se va prezenta inițiativa într-un text transmis atât în limba română, cât și în limba engleză, precum și linkurile pentru demersurile în sprijinul proiectului făcute până în acel moment (site de prezentare, pagini Social Media, petiții, prezentări, proiecte depuse la diverse instituții/concursuri, etc).