Regulament privind desfășurarea concursului
Loc de joacă incluziv pentru (.com)unitate


Context

Spațiile de joacă pentru copii au unul dintre cele mai importante roluri în dezvoltarea unor comunități. Ele sunt un loc bine definit prin care se dezvăluie lumea înconjurătoare. Joaca nestructurată, liberă, le permite copiilor să-și folosească toate resursele fizice, cognitive și emoționale. Prin joacă sunt puse la treabă imaginația și creativitatea. Copiii descoperă, astfel, ce le place și ce îi pasionează. Aceste preferințe se pot transforma, odată cu trecerea timpului, în hobby-uri sau chiar cariere. Mai mult, joaca în aer liber este o metodă foarte bună de a avea activitatea fizică necesară pentru un corp și o minte sănătoasă. 

Proiectul este primul de acest fel și va fi realizat de Serviciul de Ajutor Maltez din România. Locul de joacă va fi amplasat în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca pe terenul pus la dispoziția Serviciului de Ajutor Maltez de către Primăria Cluj-Napoca.

OBIECTIVE

 1. Obiectivul concursului este amenajarea unui loc de joacă incluziv in zona sudica a Parcului Rozelor, pe o parcela libera, de forma neregulata, in suprafata de aproximativ 900 mp.

  Se dorește ca amenajarea să includă elemente de joacă educativă, astfel încât copiii să poată deprinde anumite abilităti si să învețe a comunica prin joacă (elemente senzoriale, elemente pentru dezvoltarea îndemânării, a coordonării, pentru dezvoltarea motricității etc.) 

  De asemenea, se apreciază proiectele care propun un “mobilier urban” modern, atractiv, colorat, poate chiar utilizând / împrumutând elemente de limbaj formal / vizual din “cultura” celor tineri, cărora li se adresează

  Proiectul trebuie să includă   următoarele elemente:

  • echipament de joacă prevăzut cu acces pentru scaunul cu rotile;
  • platforme mai largi prevăzute cu suprafețe aderente;
  • centuri de siguranță și platforme asigurate;
  • joc muzical
  • joc senzorial 
  • platforme senzoriale care sa incurajeze mersul descult
  • pereti de catarat adaptati copiilor cu nevoi speciale 
  • zona pentru gimnastica ( barna, capra, paralele etc.) adaptate 

  Locul de joacă pe care dorim să-l realizăm este unul incluziv, destinat tuturor copiilor - celor cu  tulburări  de auz sau cu autism, paralizii cerebrale, dizabilități intelectuale sau neuromotorii dar și copiilor sănătoși din  punct de vedere clinic. Un astfel de spațiu este un instrument de integrare socială a copiilor cu nevoi speciale.

  Concursul este deschis tuturor, echipe sau propuneri individuale, indiferent de vârstă sau formare. Se va avea în vedere faptul că, pentru semnarea contractului de proiectare, câștigătorului îi va fi solicitată implicarea în echipa de proiectare a unui arhitect cu drept de semnătură.

  Lucrările vor fi predate pe o planșă format A0 (841x1189mm) și vor prezenta conceptul în plan de situatie, axonometrii/ perspective, cu detalii despre materiale si dimensiunea elementelor propuse. Se va prezenta un buget estimativ și o ofertă de proiectare și urmărire de șantier.

  Acestea se vor preda digital la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

TERMEN DE PREDARE

25 octombrie 2021

PREMII


Locul 1 — 1.500 lei și contractul de proiectare


Locul 2 — 1.000 lei

Locul 3 — 500 lei


ANUNȚARE CÂȘTIGĂTORI

30 octombrie, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor BATRA 2021

JURIU

Lucrările trimise vor fi supuse unui proces de jurizare exercitat de un juriu format din:

 • TISCHLER FERENC - SECRETAR GENERAL - SERVICIUL  AJUTOR  MALTEZ  îN ROMÂNIA
 • ANCA DUMITRU - ANTREPRENOR SI VOLUNTAR - SERVICIUL  AJUTOR  MALTEZ  îN ROMÂNIA
 • ANCA VIRGINAS - ARHITECT
 • BALOG - TECAU DANIELA - MARIA - ARHITECT
 • CLAUDIU MAN -KINETOTERAPEUT

© 2021 Batra