CAPACE cu suflet
pentru (.com)unitate

Comunitatea și voluntarii Asociației Capace cu suflet formată în jurul proiectului “Capace cu suflet” colectează capace* de tip HDPE și PP, le centralizează regional și apoi le vând unor firme de gestiune a deșeurilor. Sumele rezultate sunt multiplicate de donații anonime și apoi direcționate integral, treptat, către cauze umanitare.


Context

Proiectul „Capace cu suflet” este despre forța lui „împreună”: fiecare dintre noi face un gest mic, iar împreună aducem o schimbare în bine.

Problemele abordate de proiectul actual pot fi sintetizate în două linii mai cuprinzătoare:

  1. gradul redus de reciclare la nivel național;
  2. gradul redus de activități de ajutorare a semenilor din categoriile persoanelor vulnerabile.

Modul în care ne gândim să găsim soluții pentru aceste probleme este educația prin joacă a copiilor. Acțiunile din cadrul proiectului nu sunt complet noi - până în prezent avem foarte multe instituții de învățământ implicate în proiect și comunicarea continuă cu profesorii coordonatori ne dau încrederea că direcția în care vrem să creștem este foarte bună și proiectul nostru are un impact pozitiv asupra mentalității copiilor și asupra comunității lor.

În plus, pe parcursul programului, copii vor deveni mici ambasadori și în anturajul lor, convingând părinți, bunici, vecini, prieteni să se alăture și, pe termen mediu și lung, sperăm să rămână cu bunul obicei în sânge și să contribuie la o un mediu mai curat și cu o comunitate mai unită. Sperăm ca în urma campaniei să audă de proiect și alte grădinițe / școli și chiar companiile în care lucrează părinții copiilor și să se alăture proiectului nostru pe termen mediu.

Scopul asociației îl reprezintă impulsionarea colectării de capace astfel încât să putem direcționa sume tot mai consistente (rezultate din vânzarea capacelor) înspre cât mai multe cauze umanitare din cadrul comunității din care cei care colectează capace fac parte, cu impact pozitiv asupra protecției mediului și dezvoltării spiritului de ajutorare a semenilor vulnerabili.

OBIECTIVE CULTURALE

  1. Educarea copiilor în ideea protecției mediului și importanței ajutorării semenilor
  2. Simplificarea și încurajarea colectării capacelor* din plastic de tip HDPE și PP (cum sunt cele de la apa îmbuteliată, sucuri, lapte, iaurt etc.) prin amplasarea unor obiecte de colectare multifuncționale în câteva locuri de joacă din Cluj-Napoca, atrăgătoare pentru cei mici. Periodic, capacele strânse vor fi revalorificate, iar banii obținuți vor fi donați integral înspre cazuri umanitare sugerate de membrii comunității în care sunt amplasate acestea.

OBIECTIVUL CONCURSULUI CAPACE cu suflet pentru (.com)unitate

Obiectivul concursul este pentru colectarea realizarea unui design de obiect, selecționată a capacelor, într-o formulă integrată în contextul locurilor de joacă publice și nu numai.

Obiectul propus trebuie să răspundă la următoarele nevoi funcționale:

— va integra 19 recipiente din care 1 pentru capace amestecate și 18 pentru capace colorate (transparente, albe, negre, gri, aurii, maro, galbene, portocalii, roșii, roz deschis, roz închis, violet, turquoise, bleu, albastru, albastru închis, verde, verde închis)

— să poată fi amplasat într-un loc public (parc, loc de joacă, stație de transport în comun, curtea școlii, etc)

— să permită colectarea selecționată din punct de vedere cromatic a capacelor

— poate include elemente de joacă educativă, astfel încât copiii să poată deprinde anumite abilități și să învețe prin joacă (elemente senzoriale, elemente pentru dezvoltarea îndemânării, a coordonării, pentru dezvoltarea motricității etc.) 

— să protejeze capacele depozitate

— să protejeze capacele depozitate

— să fie realizat în procent cât mai mare din materiale sau componente reciclate, reutilizate; utilizarea plasticului provenit din capacele reciclate constituie un avantaj

— să fie rezistent la intemperii și vandalism să fie ușor vizibil

— să poată fi un “mobilier urban” modern, atractiv, colorat, poate chiar utilizând / împrumutând elemente de limbaj formal / vizual din “cultura” celor tineri, cărora li se adresează

— fiecare recipient va avea o secțiune transparentă, astfel încât sa fie vizibile, cel puțin parțial, capacele colectate

Concursul este deschis tuturor, echipe sau propuneri individuale, indiferent de vârstă sau formare.

Se vor preda planșe cu obiectele la nivel conceptual, ținând cont de fezabilitatea acestuia, realizate într-un mediu la alegerea concurentului. Acestea se vor preda digital la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

TERMEN DE PREDARE

22 octombrie 2021

CONTINUITATE PROIECT

Experiența derulării proiectului până acum ne-a demonstrat că puterea exemplului cuiva apropiat încurajează tot mai multă lume să se alăture proiectului. Treptat se pot amenaja tot mai multe locuri de joacă cu astfel de mobilier urban multifunctional. Transparența comunicării și rezultatele de până acum ajută foarte mult la atragerea de noi și noi participanți. Dacă în 2015 am reușit să colectăm abia 328 kg capace și să donăm abia 429 lei, după 5 ani, în 2020 am reușit să predăm 4.575 kg capace și să donăm 6.400 lei. În 2021 deja am predat aprox. 11.000 kg capace și am donat pană acum peste 15.000 lei. De la an la an, creșterea este tot mai accentuată pe măsura ce proiectul a devenit tot mai popular la nivel național. Intenționăm să o ținem tot așa și sperăm să reușim să atragem și mai mulți voluntari alături de noi.

PREMII


Locul 1 — 1.500 lei și realizarea obiectului

Locul 2 — 1.000 lei

Locul 3 — 500 lei


JURIU

Cosmin Morărescu - arhitect
Bogdan Brânzaș - designer
Anca Tătaru - asociația Capace cu Suflet
Adina Loloiu - Asociatia Happy Tree
Radu Abraham - designer de obiect

*colectăm doar capace deoarece raportul volum/ greutate este foarte bun și pot fi ușor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile mai voluminoase. De asemenea, tipul de plastic din care sunt produse aceste capace este unul care poate fi reciclat de mai multe ori, în urma procesării fiind transformat dintr-o materie prima cu proprietăți asemănătoare granulei virgine. Materia prima poate fi utilizata la fabricarea unei game extrem de variate, inclusiv bancute pentru parcuri sau subansamble de joacă.

© 2021 Batra